Gubben som aldrig går ur tiden

Mats Olsson på Lönnslätts Bär i Hököpinge mitt i jordgubbsfältet.

 Det finns vissa saker som inte går att ändra på. Tidens gång. Vädret. Färgen på John Deere. Och så förstås: jordgubbar till midsommar. Finns det något bättre än att efter matjessill, potatis, gräddfil och nubbe få avsluta midsommareftemiddagen med en skål med jordgubbar, grädde och lite socker. Jag tror inte det. Och en som förser de svenska midsommarborden med jordgubbar är Mats Olsson på Lönnslätts Bär i Hököpinge i Skåne.

Mats hade redan provat på att odla jordgubbar hemma på föräldragården något år när han fick möjlighet att överta Lönnslätts Bär. Här har därefter utvecklat odlingen vidare.

-Jag kunde egentligen väldigt lite om den här typen av odling. Det var en kompis till mig som började och jag blev inspirerad av vad han gjorde. Så egentligen är det hans fel eller förtjänst, att jag håller på med det här, skrattar Mats.

Odlingen tog skruv och idag odlar han cirka 40 hektar jordgubbar. Mats tycker det är en spännande odling, men inte bara:

- Det är en svår vara att hantera. Efter en dag är jordgubbarna egentligen för gamla. Det gör att när de är färdiga måste man ha rätt kanaler och komma ut i tid – om man ska kunna tjäna pengar. Det är en hårfin linje mellan lönsamhet och förlust.

Tajmingen är A och O. Man vill att toppen av skörden ska komma till midsommar. Denna tajming består till lika delar av tur och skicklighet. Väderleken är givetvis av stor betydelse.

- Helst vill man ha det varmt tidigt. Sen vill man inte ha mer än 20 grader under en lång period. Blir det för varmt mognar det för fort. Vi sprider riskerna genom att plantera vid olika tidpunkter och att ha sorter som mognar olika fort.

-Dessa planterade vi i april - pekar Mats Olsson mot ett fält. Vi ville vi ha dem klara till midsommar, men i år har det varit allt för kallt.

Plantorna köps och förvaras kylda inför planteringen. Cirka 45 000 plantor per hektar behövs för att man ska få ett bra bestånd. Den så kallade bäddläggningen görs med en specialmaskin. Jorden myllas och man formar bäddar som täcks med plast. Plantorna sätts sedan manuellt. Det är viktigt att plantorna
hamnar på exakt djup i jorden och att avståndet från de andra plantorna är rätt, så att de inte konkurrerar med de andra. Man måste också se till att hålla så rent som möjligt från ogräs – av samma anledning.

Jordgubbsplantorna är fleråriga och det svenska klimatet är inte optimalt. Man måste hjälpa plantorna med värme och skydd. Lönnslätt hanterar detta på två sätt. Genom vävning och halmning.

- Väven skyddar mot frost under vintern och så börjar plantorna växa tidigare. Om det är risk för nattfrost, som det varit i år, lägger vi på väven igen. Blomningen är central för jordgubbsodlingen och får vi ingen blomma, kommer inga bär.

Man halmar de senare sorterna för att de ska mogna ännu senare, men givetvis också på grund av frosten på vintern. När plantorna är i jorden måste de vattnas så att de får rätt fukta och växer bra.

- Optimalt är om bären får mellan tre och fem millimeter regn per dag. Cirka sextio dagar efter planteringen skördar man. När bären plockas låter man en del av skaftet sitta kvar, så att plantorna håller bättre efter skörd. Två kvalitetskontrollanter ser till så att bärkartongerna är ordentligt fyllda, att bären håller en fin kvalitet och att jordgubbarna som ligger överst ligger åt samma håll. Allt för att det ska se aptitligt ut.

Det ligger alltså mycket arbete bakom de där mörkröda, c-vitaminspäckade gubbarna som vi äter med vällust till midsommar. Det gör upplevelsen om möjligt ännu ljuvare…

Fakta om Lönnslätts Bär

Lönnslätts Bär säljer sina gubbar i butiker i Malmö, Staffanstorp, Lund, Vellinge, Trelleborg och många fler orter i Sydvästra Skåne. Man har också s.k. jordgubbshus i Malmö, Lund, Vellinge och Skurup. Här fyller man på husen flera gånger om dagen med egna bilar och du får garanterat nyplockade jordgubbar.

 
 

Garta

Knästorps Kvarnväg 220

245 93 Staffanstorp

Tel. +46 46 32 58 91

Fax +46 46 32 58 99

E-post: mail@garta.se