I ett hav av blommor

Systrarna Jensen bland blommorna.

Båda systrarna Jensens mobiltelefoner ringer oavbrutet när Tidningen hälsar på hos K E Petterssons handelsträdgård strax utanför Helsingborg. Det är bråda dagar. Påsken stundar. Dessutom öppnar de upp den egna butiken för säsongen kommande dag.

Systrarna Jeanette och Catrin Jensen driver Sveriges största krukväxtodling. De är fjärde generationen som driver familjeföretaget K E Petterssons handelsträdgård i Görarp i Skåne.

Morfars far Karl Edvard Pettersson startade företaget 1914. Här odlades både grönsaker, snittblommor och champinjoner – landets första champinjonodlare och kunglig hovleverantör, minsann. 1947 tog Karl Edvards son Lennart Pettersson över företaget, han slutade med champinjoner och började istället odla orkidéer och andra gröna växter. 1980 tog Mogens och Bodil Jensen över verksamheten – Bodil är dotter till Lennart. Mogens utvecklade krukväxtodlingen.

2004 tog så storasyster Jeanette och lillasyster Catrin över verksamheten. Idag odlar man krukväxter i sammanlagt 36 500 m2 växthus. Här odlas pelargon, begonia, chrysthemum, s:t paulia, julstjärnor, petunia och margeriter. Och amplar.

-Vi odlar cirka 900 000 pelargoner varje år, cirka 500 000 julstjärnor – så får du en känsla av mängden, berättar Jeanette Jensen. Förr var begonia en storsäljare och min pappa odlade nog cirka 1 000 000 stycken, men idag odlar vi bara cirka 300 000. En ganska kraftig minskning.

-Just nu odlar vi gula blommor för att det är påsk. Resten av året är det förbjudet med gult, skrattar Catrin Jensen Freij.

Systrarna Jensen köper rotade blommor från bland annat från företaget GASA Young Plants och Syngenta. Det enda man odlar från grunden den egna julstjärnan Signe, som förpackas i en egen lite finare förpackning.

-Vi planterar det mesta via robot. Därefter gäller det att se till så att blommorna får rätt förutsättningar. En pelargon odlar vi klart på cirka 8 veckor under vintern. Under sommaren tar samma blomma cirka 6 veckor, berättar Jeanette vidare.

Alla produkter säljs via odlarföreningen Mäster Grön. I runda tal hanterar Mäster Grön cirka 40% av den svenska produktionen av kruk- och utplanteringsväxter. Det motsvarar cirka 40 miljoner växter per år eller 110 000 krukväxter per dag året om.

Driftsledare är Peo Larsson som arbetat för systrarna Jensen under 3 år. Peo Larsson lägger upp arbetet för odlingen. I övrigt har man 3 odlingsansvariga, ett packteam på 4 stycken och under högsäsong arbetar cirka 25 där det behövs arbetskraft just då.

-Alla hjälps åt att plantera, toppa och glesa. Packteamet får plantera under vissa perioder. Vi har målet klart. Alla hjälper till så att vi når det, konstaterar Catrin Jensen Freij.

Själv sköter Catrin butiken mellan den 19 mars och siste juni. Hon sköter också bokföringen i företaget. Jeanette fixar fel, skrattar de båda.

-Ja, lite så är det faktiskt, berättar Jeanette. Alltid är det något som går fel och som måste rättas till. Jag har kontakten med Mäster Grön, gör affärerna med dem, ser till så att vi har ordning och säljer vad vi ska.

-Det svåraste i den här produktion är att se till att sälja 100% och inte 70%. Det vi inte säljer det ska destrueras och köras till deponi och det kostar. Att få ekonomi i en sådan här stor produktion är inte helt enkelt, man måste vara aktiv och se hur man kan lösa de problem som uppkommer snabbt, annars förlorar man snabbt pengar.

Vi går förbi ett antal vagnar med blommor som måste kastas. Man märker att det skär i hjärtat när Jeanette går förbi vagnarna med fina blommor som inte kommer att nå ut till konsumenterna.

-Arbetet har man ändå lagt ner, och engagemanget och så kommer de inte ens ut i butik….

Det är en av anledningarna till att man dragit igång den egna butiken igen, berättar systrarna. För att sälja det som inte passar in i kundernas uppställningsvagnar. Blommor som har blivit för stora och kraftiga, som inte passar mallen som finns från de stora uppköparna.

-Vi öppnade igen för att vi tycker det är så roligt att få hålla på med butiksförsäljning, berättar Catrin. Det fanns också en efterfrågan på den lokala marknaden efter denna typ av försäljning i anslutning till odlingen. Men det var också en möjlighet för oss att kunna sälja det som vi inte får sälja via Mäster Grön.

I fjol återöppnade de butiken – något som gick över förväntan. En bonus är den direkta kommunikationen med konsumenterna som kan ha nytta av i sin produktion.

-Vi fick höra direkt från konsumenten vad de vill ha, vad de tycker om och vad de vill se. Det är värdefullt för oss. Det ger oss en fördel in i marknaden. Vi märker av trender tidigare med den här typen av försäljning. Det är också väldigt stimulerande att få höra direkt från kunderna hur mycket de tycker om de blommor vi odlar, konstaterar Catrin. De märker av konkurrensen från utlandet, men har en strategi att inte odla det som importeras.

-Det gäller att fokusera på våra styrkor och på vad vi kan tillföra den svenska marknaden. Vår specialitet är vår fina kvalitet på blommorna. Vi leverarar alltid bra kvalitet. Vi har en stor produktion, men vi slarvar aldrig med kvaliteten – våra kunder kan lita på att vi fullföljer vårt uppdrag, säger Jeanette.

 
 

Garta

Knästorps Kvarnväg 220

245 93 Staffanstorp

Tel. +46 46 32 58 91

Fax +46 46 32 58 99

E-post: mail@garta.se